Träna med egen kroppsvikt

Träning med kroppsvikt

Att träna med sin kroppsvikt är ett fantastiskt sätt att hålla igång, vart man än är. Med ett hemmagym är det såklart enklare att göra ringsdips, chins, toes-to-bar osv men många träningsövningar man gör med sin egen kroppsvikt går att utföra var som helst, allt ifrån hotellrum till lunchrum. Men hur mycket lyfter man egentligen när man lyfter sig själv? Man skulle ju kunna tro att det självklara svaret är att man alltid lyfter det man väger, men så enkelt är det inte. Allt beror på vilken övning man gör och hur man utför själva övningen.

Om vi tar armhävningar som exempel så kan man ju lätt känna skillnaden på om gör dem helt platt på marken eller om man t.ex. skulle ha fötterna lite högre upp på en stol. En studie genomförd av M.Duffey och V.Zatsiorsky vid The Biomechanics Laboratory, Pennsylvania State University har undersökt just hur olika vinklar i armhävningar påverkar den tyngd du lyfter i armhävningen.

En fantastiskt svensk site vid namn Sport Science, där vi ofta hittar intressant fakta om träning, har också skrivit några rader om detta och gjort en fin graf. Kolla in deras site här

Träning med kroppsvikt

Kort och gott kom man fram till att om man gör armhävningar ”normalt” på platt golv så lyfter man 65% av sin kroppsvikt. Så om man tex väger 80kg så ”lyfter” man alltså 52 kg i armhävningen (80kg x0,65=52kg). Om man istället gör armhävningarna med fötterna upplagda på ett högt bord (122 cm högt), jag då lyfter man hela 76% av sin kroppsvikt – så det så.

Håll utkik i vår bloggserie så kommer du kunna läsa mer om olika övningar som innefattar enbart kroppen.

Föregående artikel Nästa artikel

Lämna en kommentar

Observera att kommentarerna måste godkännas innan de publiceras.