Oak Förklarar - Vad är AMRAP?

Vad är en AMRAP

AMRAP är helt enkel en förkortning och står för As Many Repetions/Rounds As Possible. Med andra ord - så många repetitioner eller rundor, av en bestämd lista av rörelser, som du kan klara av, under en viss tidperiod, tex 20 minuter.

R står alltså för repetitioner eller rundor. Ett exempel på när det kan strula till sig är om du får en ”lista” med övningar/rörelser som alla har ett antal repetitioner kopplade till sig och man blir ombedd att göra det AMRAP. Ja, då ska man alltså göra så många ”rundor” som möjligt där man följer antal repetitioner på varje övning. Om du istället får en tidsintervall för en övning i AMRAP, så gör man så många repetitioner man hinner under den tiden. Tanken är dock samma oavsett om det är repetitioner eller rundor. Du ska bara vila om du MÅSTE! Intensiteten skall hållas så hög det går.

Crossfit är ganska känt för just träningspass med AMRAP inslag. Det som är bra är att man ganska enkelt kan hålla koll på hur mycket man klarar och man kan enkelt mäta sin egen utveckling och framför allt – tävla med sig själv på ens egna villkor. Det är ju en grym känsla att kunna köra på och klara något 4 gånger, om man vid ett tidigare träningstillfälle höll på att avlida på 3 rundor.

Det är just intensiteten som är bra med denna typ av träning. I och med att man pressar sig själv för att nå ett visst antal rundor eller repetitioner blir det naturligt hög intensitet i träningen. Hög intensitets träning är bra på massor olika sätt som du kan läsa mer om här

Förutom att AMRAP övningar är väldigt bra träning så är det också ett enkelt sätt att träna tex hemma eller på resan. Man kan enkelt sätta ihop en serie med styrkeövningar som enbart innefattar din egen kroppsvikt och sedan utföra dem AMRAP under 15 min. I och med att ”addera fler rundor” blir ett sätt att utvecklas behöver man nödvändigtvis inte addera mer vikt i övningarna för att fortsätta se positiv utveckling.

Nästa artikel

Lämna en kommentar

Observera att kommentarerna måste godkännas innan de publiceras.