5 tips när du ska bygga hemmagym

Sverre Liliequist i sitt garagegym i Åre

Att bygga hemmagym

Att bygga ett hemmagym är en av de bästa investeringarna du kan göra i dig själv. Möjligheten att kunna träna precis när man själv vill är oslagbar. Dessutom är det noll restid, man kan ha på sig precis det man känner för, man behöver aldrig vänta på utrustning. Om man får med sig en polare, partner eller nån annan är det ett fett plus då det också är kul att team-träna

Hemmagymmet behöver inte på några sätt vara en komplett uppsättning av precis allt som finns men det finns absolut några basprylar man bör tänka på. Här kommer (5 tips) att tänka på när man ska bygga hemmagym

1. Ytan

Man brukar ju inte precis ha 25kvm tom golvyta över hemma så oftast blir ju ett hemmagym lite av en kompromiss mot vad som är helt optimalt. Som ett första basmått kan man tänka på att en olympisk skivstång är 220 cm lång och man vill kunna ha plats runt om på sidorna (för att kunna lasta på viktskivorna i allfall). Med andra ord, man inte inte ha så mycket mindre än 2,5-3 m i bredd, särskilt inte om det är väggar på sidorna. Om det är en del av ett rum kan det funka med lite mindre då det ändå känns luftigare. En "liten" lifting plattform är ca 3x2 m. En standard och den som Oak säljer är 3x2,5m.

Om bredden bör vara 3 så kan man klara sig på 2 i djup även om mer är bättre. 3 x 3 m (9kvm) blir en fin yta som räcker bra för en person att köra både kroppsövningar i en rigg (om den har små inbyggnadsmått), bänk övningar, ha en fri yta till olympiska lyft, squats, box jumps, burpees eller vad man gillar att plåga kroppen med.

2. Utrustning

Man måste inte ha allt men det man har ska vara bra. Det finsn inget som är ju omotiverande som en halvtrasig hantel med skruva på vikter som ligger i ett hörn tillsamman med nån multifunktionsmaskin som inte är bra på något. Att träna med riktiga redskap ger både motivation och bättre resultat.

Tränar man med skivstång så ska man definitivt ha det (tränar man inte med skivstång så bör man börja). Variationen i övningar är oändlig med enbart en skivstång och viktskivor. Jag läste nånstans att ska man bara göra en övning och inget annat så ska man göra marklyft - då tränar man kroppen bäst i en övning. Den andra grejen är ju något att hänga upp skivstången i. Detta är inget måste men har man plast och möjlighet är antingen en väggmonterad rigg eller ett squatstand en grym bas. En rigg kan inte bara användas till att avlasta och lasta stången. Den kan också användas till tokmånga bra kroppsövningar.

Som tredje pryl att tänka på är en bänk. Man klarar sig utan men om man vill köra bänkpress, roddar, hip thruster osv så är bänken en bra partner i hemmagymmet. Om den är stabil och fin kan man ju hoppa på den också... 

Efter det kommer allt annat man kan tänka sig. Ett par KB ger möjlighet till många övning har och likaså ett par hantlar.

3. Budget

Budgeten spelar alltid en roll. Tänk på vad du verkligen vill ha som bas i gymmet (rigg och stång+vikter) och satsa på att det blir rätt. Det är sämre att försöka få till allt och att utrustningen inte håller måttet. Köp strategiskt och bygg upp din utrustning gradvis. Att göra en budget kan hjälpa till att prioritera inköpen. Man kan alltid köpa mer och komplettera senare men det är väldigt sällan man byter ut grundutrustningen - så se till att den blir rätt från början. 

Köper man skivstång så kanske man inte måste maxa med alla viktskivor från början. Likaså vad det gäller hantlar och KB, börja med några utvalda vikter istället för att ha varje vikt från 2,5kg till 40kg precis som på gymmet. Det är sällan man använder det.

Man kan också tänka på och jämföra vad hemmagymmet kostar i jämföresle mot tex ett medlemskap på ett gym. Investeringen är stor men med rätt produkter har du årtionden av träning framför dig.

4. Golv

Golv, golv, golv - är mycket viktigare än vad man tror. När jag själv byggde mitt egna garagegym tänkte jag att det ju lungt med betonggolv och det känns ju lite rufft och så. Men man ska inte underskatta vikten av golv. Det ger en så potroligt mer begalig känsla när man lyfter med skivstången. Det blir tystare och det finns ingen som är så skönt som att bara släppa ett par hantlar efter en sista tung repetition. Ett golv "ramar" också in gymmet och ytan som är dedikerad (om man inte har ett helt separat rum)

5. Ditt gym, ditt tempel

Det här är bland det viktigaste av allt. Se till att det blir en dedikerad plats för träning. Det är svårt nog att motivera sig ibland och "rummet" man ska göra det i ska vara inspirerande. Se till att det inte blir cykelförvaring-sortera-tvätt-återvininsgcentral-gym-rummet ... försök att hålla ytan till det som den är dedikerad till. Stilen, inredningen och känslan runtomkring är minst lika viktig som träningsutrustningeng. Tänk på design och inredning, vad vill du ha på väggar? En neon skylt eller en graffitimålning? En rå betongvägg eller spånskivor? Motiverande citat eller murgröna? Oavsett vart det landar så är det lilla extra på inredningssidan det som gör det till ditt gym!

Föregående artikel Nästa artikel

Lämna en kommentar

Observera att kommentarerna måste godkännas innan de publiceras.