Bygga gym till företaget

Företagsgym från Oak equipment

Företagsgym som skattefri förmån

Bland de mest uppskattade förmånerna för en anställd är möjligheten att träna i ett eget gym, utan en massa månadskostnader eller för mycket folk. Vi har flera företag som köpt gym till sina arbetsplatser och är grymt nöjda.

När ni jämför olika förmåner kan det vara bra att veta att ett företagsgym kan bli avdragsgillt och det är relativt billig utgift för företaget, dessutom en engångsutgift, inte återkommande varje år. En grym investering i dina anställda!

Visste du att om du uppfyller vissa krav från Skatteverket kan du faktiskt bygga ett företagsgym helt avdragsgillt! Det kallas "naturaförmån" och du kan läsa mer om det här.

Vi ställde frågan till Skatteverket : ...om ett företag vill köpa utrustning av mig för att bygga ett gym till sina anställda, kan då det företaget använda sig av "naturaförmån" för att köpa utrustningen av mig och sedan dra av kostnaderna för detta? "

Svaret vi fick var : " ...företag kan köpa in träningsutrustning och sedan erbjuda sina anställda att träna på arbetsplatsens gym som en skattefri friskvårdsförmån. Företaget får då avdrag för kostnaderna för utrustningen som personalkostnad."

Detta är en regel som få vet om, men väldigt positiv om du har ett företag där alla anställda jobbar på samma ställe och har likvärdig tillgång till gymmet.

Planera ett gym

Att planera ett gym är lite mer pyssel än vad man kanske kan vänta sig. Naturligtvis hjälper vi gärna till så du inte missar något. Vi brukar alltid säga att man ska börja med golvet och jobba sig uppåt.

Ett gymgolv är viktigt av flera anledningar. En anledning är att du vill skydda golvet. Oftast äger man inte fastigheten där man tänkt bygga och det är dyrt att åtgärda ett skadat golv. Men främsta anledningen är nog att du vill ha en miljö där ljudet är dämpat, vikterna studsar inte och du känner dig bekväm att lägga dig svettig och utmattad på golvet efter ett tungt set.

Se till att mäta noggrant och beräkna exakt hur många kvadratmeter ni behöver och lägg sedan till 5-7% för att kunna skära runt hörn, rör mm. Det går fint att såga i våra plattor med en vanlig fogsvans eller liknande med mindre tänder.

Sedan bör ni planera "stationer". En station är en plats där ni har tex en squat stand eller en rigg. Se vårt utbud här. På en station har du en rigg, bänk och förvaring. Här ska en till två personer kunna träna tillsammans och det är dina centrala delar i gymmet. Tänk att du behöver minst 1-2 meter med utrymme vid sidorna av stationerna.

Efter detta är det dags att tänka över vilken typ av träning. Lättare träning med fokus på kondition eller fria vikter och flera lyft. Vi har såklart det mesta för båda. Om ni siktar på lite lättare kondition ska du fokusera på speed rope, kettlebells, hantlar, plyoboxar mm. Utrustning som du kan träna längre set men lite lägre vikter i hög intensitet. Det krävs lite utrymme då man oftast har flera stationer samtidigt och kör "cirkelträning". Riktigt roligt och ett mycket bra komplement till löpträning under vintern.

Om det är lite tyngre träning med fler lyft och tyngre vikter tenderar träningen att ta lite mindre plats, men såklart fler vikter och tyngre vikter. Då är det dags att kika på bumpers, skivstänger, hantlar, kettlebells och lite tillbehör till riggen som kompletterar din träning. Då menar jag tex landmine, dip station mm. Vi har färdiga skivstångspaket och bumperspaket att kika på. 

Den tyngre träningen blir fokuserad kring dina stationer och möjligen en yta på golvet där ni kan köra lyft med stången. Se till att det finns utrymme för detta. Är det trångt kan dt vara smart att fokusera på en station och se till att den är väl utrustad.

När ni tänkt igenom detta tycker jag att man bör fokusera på rörlighetsträning, streching och avslappning. Det som behövs då är ett gäng yogamattor, foam rollers, massagebollar och shakers till proteindrink, vatten eller annat. Att gå igenom kroppens rörlighet är lika viktigt som att träna styrka, om inte viktigare. Det är lätt att bli stel och då sätter du igång en kedjereaktion i kroppen som kan leda till större problem längre fram, så fokusera även på denna delen för era anställda.

Nu har vi gått igenom de viktigaste bitarna i hur man planerar ett företagsgym, eller varför inte ett gym för kompisar och grannar? 

Hör gärna av dig till oss på info@oakequipment.com så hjälper vi dig med din planering och offerter!

Föregående artikel Nästa artikel

Lämna en kommentar

Observera att kommentarerna måste godkännas innan de publiceras.