Sverres garagegym

Sverre Liliequist

I april 2022 byggde Sverre Liliequist ett gym i sitt garage, ett Oak gym. 

Vi hördes över telefonen då han alltid varit lite av en idol under min tid som skidåkare. Allt från Free radicals filmerna till den världsberömda backflippen under Skiers cup. Men min favorit är ett lite mindre känt klipp där han tappar en skida mitt i en colouir under ett galet åk. Normala, och onormala skidåkare krashar hårt, slår sig nog rätt illa också. Men inte Sverre, han står på en skida hela åket i säkert 80-90 kmh... Vansinnigt coolt och galet starkt. Det är inte vem som helst som kan stå på en skida i den farten, än färre som gör det i oåkt terräng, ingen (förutom Sverre) gör det på film i en colouir.

Så det var lite kul att komma till Åre och knacka på hemma hos Liliequists för att se hur gymbygget gått och leverera lite extra saker. Det blev grymt. Precis som jag hade tänkt mig, ett garage fullt med prylar och fler skidor än vad min familj på fem har hemma. Jag fick även tillfälle att intervjua honom lite om vad som händer på dagarna.

Sverres garage

Han blandar sin tid med att vara "vanlig pappa" med att skjutsa barnen överallt, på träningar, till kompisar och hämta på skolan. Deltid jobbar han på räddningstjänsten i Åre men vintertid är det skidor som gäller. Då driver han Sverre Freeride Camps för ungdomar och filmar fortfarande en hel del i terrängen. 

Inte illa för någon som är äldre än mig. Men då firade han sin 50 årsdag med en backflipp i backen.

Jag undrar hur viktig träningen är för honom.

Träning är A och O för mig. Jag trivs med att aktivera kroppen, då mår även knoppen bra, säger han.

Han säger också att han tränar för att kunna prestera och för att hålla skadorna borta. Skadad har han varit mycket och många gånger, men han kommer alltid tillbaka. Det har nog en hel del att göra med hans träning och fokus på att hålla sig i form.

Sverre svarar på frågor om sitt gym

Eftersom vi precis byggt upp hans garagegym frågar jag såklart vad som är så bra med att ha ett gym i garaget. - Jag kan slänga in ett pass när som helst på dygnets 24 timmar och jag slipper transporten till och från gymmet. Det betyder mycket för honom. Att kunna träna när han själv vill och hur han själv vill säger han också är viktigt för honom och hans livspussel.

Vad har du för tips till dem som vill bygga ett eget gym i garget? - Fokusera på vad du verkligen behöver och skippa resten, säger han.

Låter klokt tycker jag. Allt för många köper för mycket eller tror att man måste ha allt man har på gymmet för att trivas och kunna träna hårt. Det stämmer inte. Våra paket på Oak handlar om precis det, att bara få det du verkligen behöver för att träna hårt och tungt. Precis som Sverre. Sen kan man komplettera allt utefter man känner sig mogen och vill träna annorlunda eller saknar övningar.

Om du vill få stenhårda ben som Sverre så följer här en lista på hans favoritövningar.

Som uppvärmning blir det oftast ett skivstångskomplex. Det är en rad övningar som tex marklyft, frivänding och axelpress i ordning. Det är en mycket bra övning som mjukar upp hela kroppen och talar om för hjärnan vad som snart ska ske, härd träning.

  • Skivstångskomplex (se förklaring ovan)
  • Frivändning
  • Benböj (eller knäböj, squats)
  • Benböj fram (front squat, med stången liggandes på bröstet)
  • Utfall
  • Kettlebells i olika swingar och som tyngd till magövningar
  • Bänkpress, alltid bänkpress...

Sverres övningar är väldigt kompletta och utgör ett eller fler träningspass beroende på belastning och hur många set/reps du kör. Jag brukar gärna lägga till marklyft också, mest för att jag brukade vara stark i det och någon sagt att det är världens bästa övning.

Sverre bänkar alltid

Sverre fick även plocka ihop sitt gym till ett färdigt paket hos oss, Sverres Garagegym. Det är hans egna val och vad han använder för att hålla sig i trim.

Sverre och Jon på Oak

Artikelförfattaren med sin idol

Föregående artikel Nästa artikel

Lämna en kommentar

Observera att kommentarerna måste godkännas innan de publiceras.